The Best Streaming Software!
VIVO Rent A Car - Your car rental
Върни се   Digital TV Forums - БЪЛГАРСКИЯТ ФОРУМ ЗА ЦИФРОВА ТЕЛЕВИЗИЯ > Друга цифрова техника > GSM мобилни комуникации

GSM мобилни комуникации Global System Mobile

Отговори
 
Контрол над темата Начин на разглеждане
  #1  
Стар 01-02-2011
Аватара на ТИНТИН
ТИНТИН ТИНТИН не е на линия
Модератор
 

Дата на присъединяване: Mar 2009
Мнения: 4,148
Благодари: 362
Получил благодарност:
2,431 пъти в 1,521 поста
Сваляния: 71
Ъплоуди: 0
По подразбиране Бавното настъпление на таблетите

Част от вестниците и списанията вече създават собствени приложения за таблети


Потребителите в България все още са слабо запознати с възможностите им, но интересът към тях определено расте

Когато миналата година изпълнителният директор на Apple Стив Джобс показа за пръв път iPad, таблетът предизвика огромна еуфория. Имаше обаче и един много забавен коментар: "О, това е джудже с iPod." Година по-късно обаче все повече се налага мнението, че таблетите са нещо повече от уголемени МР3 плеъри или смартфони. Да, на пръв поглед си приличат, дори базовите им функционалности се доближават, но сферите, в които могат да бъдат използвани, са различни.

Браузване в интернет, четене на книги и GPS или друга навигация са сред най-предпочитаните приложения на таблетите. Разбира се, към тях трябва да добавим и неангажиращите компютърни игри, писането на кратки текстове и редактирането на документи. Както и изпращането на електронна поща, слушането на музика и гледането на филми от всяко едно място, където вашият безжичен оператор има покритие.

Въпреки всичко това много потребители все още си задават резонния въпрос "а за какво ми всъщност таблет, който струва немалко пари". Колебанието е провокирано от голямото припокриване на базовите функционалности на смартфоните и новите устройства. Отговор на този въпрос дават именно първите потребители. В България те не са много - устройствата започват да се продават по-сериозно през четвъртото тримесечие на миналата година и реализират по-скоро скромни приходи за търговците. "Най-голямото търсене има към iPad, но и към другите има интерес. Продават около стотина бройки на месец", коментира Божидар Колев, собственик в "Технополис". "Най-евтин е таблетът на Dell [Streak, бел., авт.] - в момента е 979 лв. Най-скъпият - iPad с 64GB 3G и струва 1850 лв., Samsung GalaxyTab е 1199 лв.", добавя Колев.

Така таблетите все още са нишов продукт за българския пазар. Към момента все още основни потребители са т.нар. еarly adopter (хората, които веднага изпробват най-новите технологии), които вече имат лаптоп и смартфон. "Все още има голямо чудене. Някои хора предпочитат електронни четци за книги и не искат универсално решение", коментира Николай Тотов от Plesio. "Разбира се, в групата на потребителите на таблети са и хората, които следват тенденциите в развитието на технологиите и държат винаги да тестват предимствата на най-новото на пазара", допълва Дебора Апостолова от "Мобилтел". В картината на типичния бг потребител последни щрихи добавя Румяна Якимова от Виваком: "До момента тенденцията е таблетите да се закупуват от клиенти, които вече имат първокласен смартфон и преносим компютър. Тоест таблетът е по-скоро допълнителна джаджа, а не заместител на мобилния телефон или компютъра."

Интересно е наблюдението на Николай Тотов, според което "за разлика от нетбук компютрите, които навлязоха ударно, защото форматът им се доближаваше максимално до този на лаптопите, при таблетите ще е нужно повече време".

Продажби

В световен мащаб продажбите на таблети надминават 19.5 млн. бройки за изминалата година, изчисляват пазарните анализатори от Gartner. Експертите на компанията прогнозират, че 2011 ще бъде далеч по-силна и ще бъдат закупени около 54.8 млн. бройки, което е ръст със 181% спрямо 2010 г. Друга тенденция, която се очертава, е, че тези устройства директно ще отхапят част от пазара на нетбук компютрите, електронните четци, преносимите гейм конзоли и дори системите за навигация.

Мобилните оператори в България също очакват сериозен ръст при продажбата на таблетите през 2011 г., който се крепи на разнообразието на пазара, спада на цените, силната конкуренция при операционните системи и по-доброто разбиране от страна на потребителите какви са ползите от покупката на таблет. Търговските вериги от своя страна като че ли не са толкова големи оптимисти. Николай Тотов от Plesio казва, че не очаква "ситуацията през 2011 да се промени съществено откъм продажби". От "Мобилтел" пък (които през 2010 предложиха на пазара три таблета - Huawei S7, Digimax TA1031 и Samsung GalaxyTab), прогнозират "ръст, изразен в трицифрени проценти, тъй като пазарът е нов и през годината на него ще се появят множество предложения от водещите производители на лаптопи и смарт телефони". От Виваком поддържат позицията "през 2011 очакваме рязко да се увеличи разнообразието от таблети – като брандове, модели, размери на дисплеи и т.н.".

Повечето търговци гледат с очаквания към моделите, които ще дойдат през годината от големите производители на преносими компютри – HP, Dell, Lenovo, Asus, Acer, Toshiba. Разбира се, не подценяват и очакваните нови устройства от традиционните мобилни заподозрени като HTC, LG, Motorola и Apple. "Има сигнали, че повече от 20 производителя ще излязат с таблет предложения през 2011 г. Нашите очаквания са, че до края на годината ще има голямо предлагане, цената ще се доближи до цената на нетбук компютрите към 2012 г. и тогава таблетите ще заемат 10-15% от пазара на лаптопи", коментира Константин Бонев, продуктов мениджер на "Техномаркет" и "Пъблик".

Операционни системи

Три са основните операционни системи, които се използват при таблетите в момента. Това са iOS на Apple, Google Android и Windows 7 на Microsoft. Най-голям дял има Android, защото най-много устройства идват с него. "Но пък продава най-много Apple. Като достигнати потребители в България вероятно Аpple има превъзходство", коментира Николай Тотов от Plesio.

Интересна е гледната точка на Toshiba по отношение на развитието на пазара и най-вече що се отнася до операционни системи. "През 2010 Toshiba продаваше само таблети, базирани на платформата Android. По време на изложението за потребителска електроника в Лас Вегас CES представихме нов таблет, базиран на Windows", споделят от компанията и допълват: "Забелязваме ясно изразен интерес към таблетите с Windows 7 и Toshiba възнамерява да отговори на това търсене."

Конкуренцията при операционните системи ще става все по-силна през годината. Преди броени дни беше демонстрирана версия 3 на платформата Android, която е предназначена специално за таблети. Очакват се и сериозно подобрения в операционната система на Apple. Те ще дойдат с втората версия на техния iPad, която ще се появи до няколко месеца.

Демография
та

на потребителите на таблети е доста интересна. Напук на всеобщото схващане, че това са предимно млади хора, вероятно заради високата цена най-активните клиенти са 45-54 годишните, следвани от 35-44 годишните, коментира Тотов. Това на пръв поглед може да изглежда малко странно, но не е, имайки предвид какъв е профилът на устройствата. Според Тотов това не е продукт, базиран на нуждата от PC, а джаджа за забавление. Така че клиенти са хората, които вече имат компютър и смартфон. По-младите потребители очевидно имат да наваксват с устройства от последните две категории. Оказва се също така, че все повече родители взимат таблети за децата си.

Според Румяна Якимова от "Вивател" типичният потребител на таблети е между 25 и 40 години, интересува се от новите технологии и пътува често. Дебора Апостолова от "Мобилтел" пък смята, че типична черта на потребителите на таблети е, че те ползват мобилен интернет и се нуждаят от удобно устройство за това. "Забелязваме, че първоначално това са предимно хората, които се интересуват и първи възприемат новостите в технологиите, но това е на път да се промени, тъй като все повече и повече потребители осъзнават ползите от такова ултрапреносимо мултимедийно устройство", казват от Toshiba.

Модели и цени

Моделите, които могат да се намерят на пазара в момента, са Apple iPad, Samsung GalaxyTab, Dell Streak, Toshiba Folio 100, Creative Tablet ZiiO, Archos Tablet 9, ZTE Smart Pad V9, Viewsonic Vpad10, TurboX Tablet 450. През 2010 г. цените на таблетите на българския пазар варираха от 500 до 1850 лв. Долната граница едва ли ще спадне значително през тази година, но със сигурност горната ще върви надолу през следващите 12 месеца.

Как да изберем таблет?

Има няколко основни параметъра, които трябва да вземете предвид, когато тръгнете на лов за таблети. Това са цената, размерът, операционната система, батерията и комуникационните възможности.

1. В момента на българския пазар има модели, чийто размер варира приблизително от 5 до 10 инча. Най-разпространени засега са тези, които попадат в горната част на скалата. Като цяло разликата между 7 и 10 инчовия таблет не е от огромно значение за неговите функционалности, т.е. и двата вида биха могли да се използват за едни и същи дейности. По правило по-големите модели са насочени към повече мултимедийни изживявания, а по-компактните - към мобилността, дългия живот на батерията, електронната поща и четенето.

2. Изборът на операционна система е може би от най-голямо значение. Най-разпространени са моделите с iOS на Apple, Windows 7 на Microsoft и с Google Android. Като цяло тук изборът най-вече зависи от личните предпочитания, но имайте предвид, че през 2011 се очаква да се появят най-много модели таблети, въоръжени"с Android, което означава, че вероятно за тях ще се пишат и най-много приложения. Microsoft 7 все още доказва възможностите си, а iOS е може би най-добрият вариант, ако не сте почитател на голямата свобода, а за сметка на това предпочитате всичко "просто да работи".

3. Цената на таблетите, които се намират в момента на българския пазар, варира от 500 до около 1850 лв., така че ако не друго, то изборът е голям. Най-добрият вариант е да отделите около 1000 лв., за да се сдобиете с напълно функционален модел.

4. Задължително се поинтересувайте от възможностите на батерията. Вариациите в издръжливостта не са супердрастични, но може да се окажете силно разочаровани, ако очаквате безпроблемно сърфиране в рамките на цял уикенд, а таблетът ви "издъхне" още на първия ден. Задължително, преди да се информирате за възможностите на батерията, помислете добре за какво и къде ще използвате най-често устройството. След това съобразете избора си с личните си нужди. Едва ли е необходимо да купите скъп модел с много "здрава" батерия, ако ще го ползвате само вкъщи и близо до контакт.

5. Най-добре потърсете модел, който може едновременно да се "закача" за безплатните Wi-Fi мрежи, но и да използва мобилните мрежи от трето поколение (3G). Все пак нали това е идеята на таблета – да имате връзка с интернет по всяко време.
източник:kapital.bg


Отговори с цитат
Следните потребители (2) благодарят на ТИНТИН за този полезен пост
самсон (02-02-2011), Цец0 (01-02-2011)
  #2  
Стар 02-02-2011
Аватара на ТИНТИН
ТИНТИН ТИНТИН не е на линия
Модератор
 

Дата на присъединяване: Mar 2009
Мнения: 4,148
Благодари: 362
Получил благодарност:
2,431 пъти в 1,521 поста
Сваляния: 71
Ъплоуди: 0
По подразбиране

Държавната субсидия подари по един таблет на всеки депутат



Всички членове на кабинета получиха по един таблет преди заседанието на правителството. Електронното устройство е купено с пари от държавната субсидия за ГЕРБ, съобщи бТВ.
Цената му в България е между 600 и 1200 лева в зависимост от характеристиките. Подобни подаръци са получили и депутатите от управляващото мнозинство.
Анкета сред министрите показа, че повечето от тях вече ползват компютърни технологии, за да пестят хартия.
Сред традиционалистите обаче, е министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.
„Единственото, на което залагам, е движението напред чрез други механизми – не пиша писма, викам хората, натискам ги, очаквам конкретни решения, очаквам конкретни ангажименти. Всяка седмица оперативки, срокове – побеля ми косата от това“, оплака се той.
източник:http://haskovo.co

Последно редактирано от ТИНТИН : 02-02-2011 на 23:31 Причина: снимка на iPad
Отговори с цитат
  #3  
Стар 02-02-2011
Аватара на Цец0
Цец0 Цец0 е на линия
-------
 

Дата на присъединяване: Jun 2008
Местоположение: Тайна, майна
Мнения: 8,763
Благодари: 797
Получил благодарност:
4,662 пъти в 2,345 поста
Сваляния: 76
Ъплоуди: 3
По подразбиране

Не знам колко е вярно, но преди малко по новините на БТВ казаха, че същите таблети са излезнали около 1400 лева без ДДС! Някой пак много яко се е нагушил с пари от бюджета
Отговори с цитат
  #4  
Стар 02-02-2011
Аватара на ТИНТИН
ТИНТИН ТИНТИН не е на линия
Модератор
 

Дата на присъединяване: Mar 2009
Мнения: 4,148
Благодари: 362
Получил благодарност:
2,431 пъти в 1,521 поста
Сваляния: 71
Ъплоуди: 0
По подразбиране

207.000 хиляди и 21 лева общо след теглене на чертата е излезнала сметката -казаха по Нова телевизия.
А доколкото видях в ръцете на Росен Плевневлиев -бяха Тошиба.
Отговори с цитат
  #5  
Стар 02-02-2011
Джак Джак не е на линия
Мореплавател
 

Дата на присъединяване: Dec 2007
Местоположение: София
Мнения: 5,815
Благодари: 1,820
Получил благодарност:
1,999 пъти в 856 поста
Сваляния: 126
Ъплоуди: 17
По подразбиране

Eдва ли и 5% от депутатите ще използват таблетите си.
__________________
QUICKBUTTON Mod by Jack 1.3 & Lite (за Енигма 2 приемници)
DM800 320HDD REV:M, Triax 88 {13E, 19E, 23,5E, 28,2E, 39E}, Triax 78 {5W/4W, 1W, 5E, 7E/9E}, DiseqC EMP CENTAURI 9/1 | DiseqC Opticum 4/1, Alps, Inverto, Invacom
Отговори с цитат
  #6  
Стар 02-02-2011
БатеГойко БатеГойко е на линия
форумец-ветеран
 

Дата на присъединяване: May 2010
Местоположение: Индианските степи
Мнения: 1,565
Благодари: 328
Получил благодарност:
513 пъти в 301 поста
Сваляния: 82
Ъплоуди: 0
По подразбиране

Таблетите са "Айпад",но някои от депутатите са казали,че си имат такива и са поискали да им ги заменят с "Айвдиг"
Отговори с цитат
  #7  
Стар 02-02-2011
Аватара на ТИНТИН
ТИНТИН ТИНТИН не е на линия
Модератор
 

Дата на присъединяване: Mar 2009
Мнения: 4,148
Благодари: 362
Получил благодарност:
2,431 пъти в 1,521 поста
Сваляния: 71
Ъплоуди: 0
По подразбиране

Министрите от ГЕРБ получиха по един iPad на днешното правителствено заседание, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Средствата, с които техниката е закупена, са от държавната субсидия на ПП ГЕРБ. Освен за министрите, такива устройства са закупени за депутатите от партията. Таблетните компютри са останали при главния секретар, за да могат да бъдат инсталирани програми и да имат връзка със сървъра на МС.
Идеята е поетапно да заменяме голямата част от документите, които на всеки Министерски съвет се ползват от хартиен, на електронен носител, каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Найденов заяви, че ползва Ipad от доста време.
Лично аз бях много изненадан от този подарък. До момента съм подписал протокол, без да съм си получил подаръка. Твърдят, че ще го програмират, прошнуроват, подготвят. Не пиша писма, викам хората, натискам ги, очаквам конкретни решения, очаквам конкретни ангажименти, всяка седмица оперативки, срокове, побеля ми косата от това. Не вярвам, че този компютър ще ми помогне от тази гледна точка, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.
Според него нещата се вършат с „контрол, ясни ангажименти и бой по каската, за да се движи нещо напред”. Моят малък син казва на тези устройства „голям телефон”, каза Плевнелиев и призна, че не е от хората, които са непрекъснато „он-лайн”.
Според него устройството ще бъде в помощ за това да се актуализира какво пишат или не пишат медиите.
Икономическият министър Трайчо Трайков каза, че ще използва подаръка за документооборот.
Военният министър Аню Ангелов каза, че също има такова устройство и че новото ще използва в Министерския съвет и за връзка с народните представители.
Според здравния министър д-р Стефан Константинов електронизацията на администрацията е изключително важно нещо.
Ще спестим хартия и ще помогнем да не се изсичат гори, каза той.
Константинов каза, че досега не е работил с операционна система на Аpple, но смята, че ще се справи.
Отговори с цитат
  #8  
Стар 03-02-2011
Аватара на ТИНТИН
ТИНТИН ТИНТИН не е на линия
Модератор
 

Дата на присъединяване: Mar 2009
Мнения: 4,148
Благодари: 362
Получил благодарност:
2,431 пъти в 1,521 поста
Сваляния: 71
Ъплоуди: 0
По подразбиране

Управляващите от ГЕРБ са подбрали най-ниската оферта от три фирми при закупуването на електронните таблети iPad, които ще бъдат раздадени на министрите и депутатите от партията.
Изпълнителната комисия на ГЕРБ е решила още през декември да провери какъв ще е ефектът от замяната на хартиените документи, които сега се използват, с електронни, съобщиха пред КРОСС от пресцентъра на управляващата партия.

Стойността на доставката е 207 000 лева без ДДС за 151 устройства. Това прави по 1370 лева за таблет без ДДС (1644 лв. с ДДС). Средствата идват от държавната субсидия на ГЕРБ, както обявиха още вчера от правителството.

Техниката на Apple е последен модел, за да могат да бъдат качени всички нужни закони и документи, обясниха от партията, като се надяват и останалите депутати да последват примера им. iPad-ите са с памет от 64 гигабайта.

Таблетите на министрите ще бъдат свързани със сървъра на Министерски съвет, а депутатите ще получават на електронните устройства дневния ред на парламента, внесени законопроекти и други документи. За сравнение- проектът за избирателен кодекс, който всеки един депутат е получил, е 380 страници.

iPad-ите ще бъдат раздадени следващата седмица на министрите и народните представители. Таблетите не са подарък, а партийна собственост, заявиха от ГЕРБ.

Официално обявените цени на ipad.bg.

За iPad 64GB
Wi-Fi $699
979 лв. при 1.40 лв. за 1$
1014 лв. при 1.45 лв. за 1$
1049 лв. при 1.50 лв. за 1$
1084 лв. при 1.55 лв. за 1$
1119 лв. при 1.60 лв. за 1$

Wi-Fi + 3G $829
1161 лв. при 1.40 лв. за 1$
1202 лв. при 1.45 лв. за 1$
1244 лв. при 1.50 лв. за 1$
1285 лв. при 1.55 лв. за 1$
1327 лв. при 1.60 лв. за 1$

*Цените са за модели, продавани в САЩ
Отговори с цитат
Sponsored Links
VIVO Rent A Car  Вземи своят Vu+ сега!  SatPlus
Отговори

Съобщения от Devil M
VIVO Rent A Car  

Тагове
Бавното, на, настъпление, таблетите


Активни потребители разглеждащи тази тема в момента: 1 (0 членове и 1 гости)
 

Подобни теми
Тема Започнал темата Форум Отговори Последно мнение
Силният интерес към таблетите удари продажбите на РС-та през 2010 г ТИНТИН GSM мобилни комуникации 0 14-01-2011 12:14
Microsoft се прицелва в таблетите ТИНТИН GSM мобилни комуникации 0 06-01-2011 12:46
Годината на таблетите ТИНТИН GSM мобилни комуникации 19 30-12-2010 01:59


Всички времена са във формат GMT +3. Часът е 17:58.


DTV-BG Powered by vBulletin Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.